Trots op Nederland

Door: Jehan Daal tijdens EK 2008

Regelmatig staan de verschillende bevolkingsgroepen binnen Nederland lijnrecht tegenover elkaar. Vooral de politiek heeft er een handje van om overal een etiket op te plakken. Nee, van eenheid is geen sprake. Zo hebben Nederlandse moslims een achterlijk geloof en zitten Nederlandse Antillianen op hun dikke, luie reet het geld van hun uitkering weg te vreten. Terwijl de blanke Nederlanders zich hebben ontpopt tot intolerante wezens, ten opzichte van hen die anders zijn.

Maar dan klopt het EK voetbal aan. De hiervoor beschreven wereld verdwijnt als sneeuw voor de zon en de versmelting tussen alle Nederlanders is voelbaar. Voetbalhaters springen 20.30 uur op de fiets om als een gek naar een bestemming met televisie te rijden. Hun Oranje speelt zo en deze wedstrijd mogen ze ab-so-luut niet missen. Ajaxieden juichen wanneer Van Nistelrooij scoort. In Brabant galmt het olé olé olé, na een schot van Van Persie. Van verschillende sterrenbeelden is geen sprake meer. Iedereen is een brullende leeuw, die wij niet in zijn hemd laten staan.

Blanken, brownies en halfbloedjes bestaan niet meer. Ze hebben allemaal dezelfde kleur:oranje. Oranje hoofddoeken, oranje brulshirts, oranje vlaggen, oranje lantaarnpalen, oranje tompoucen: echt alles is oranje. Verliefde stelletjes zien de wereld door een roze bril, wij Nederlanders door een oranje exemplaar. Zo nuchter als wij alledaags zijn, zo lallen wij na een overwinning van ons Oranje, al schuddend met onze bierbuiken.

Deze verandering is niet alleen bij ons, het gepeupel, voelbaar. Ons Oranje zorgt ook voor verwarring in Den Haag. Ik durf namelijk te wedden dat Balkenende tijdens de poulewedstrijden stiekem, heel stiekem, vriendschap sloot met Rita Verdonk. Dat ze beiden stonden te juichen bij de doelpunten van Oranje, want samen waren ze tot in hun tenen Trots op Nederland!


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s